Uncategorized

Urgia și zorile de Renee Ahdieh

„Urgia și zorile” este o reinterpretare contemporană a basmelor arabe din „Poveștile Șeherezadei în 1001 de nopți”. Este și o poveste despre dragoste, despre încredere și despre alegeri. În fiecare zi a vieții noastre facem alegeri, fie ele de o importanță majoră sau nu, care ne ghidează drumul pe cărarea vieții. Pentru mine, această carte a fost o reîntoarcere în copilărie, la poveștile cu magi, covoare fermecate, prinți și prințese.

  • Despre autor

Renee Ahdieh este o autoare americană de origine coreeană plină de viață, care în timpul liber dansează salsa, colecționează pantofi, salvează câini și este pasionată de orice rețetă care conține curry. Cele două cărți ale sale din seria „Urgia și zorile” au fost traduse în mai multe limbi și au cucerit oamenii din întreaga lume.

  • Actiunea cărții

În orașul Khorasan din mijlocul deșertului ostil se petrec lucruri ieșite din comun, terifiante și menite să fure liniștea a numeroase familii. Fiicele lor tinere și frumoase sunt chemate la palatul califului, unde sunt ucise după noaptea nunții din motive necunoscute. Întreaga lume arde mocnit, nervii le sunt întinși la maximum, temându-se pentru viețile fecioarelor pe care le-au crescut cu dragoste și speranță, dar știind că nu i se vor putea opune califului.

În această atmosferă apăsătoare își face apariția Șeherezada, ca o gură de aer proaspăt. Ea se oferă să devină soția califului, nutrind intenții criminale din dorința de a răzbuna moartea prietenei sale care a pierit în mâinile conducătorului monstru.

Descoperind încet, încet firea celui pe care venise hotărâtă să îl urască, Șeherezada se îndragostește de temperamentalul calif, căruia ajunge să îi afle secretele și alături de care trăiește un început de idilă tumultuos și pasional.

Pericolul, însă, pândește la tot pasul și ia înfățișarea mai multor persoane. Unchiul califului vrea să îi ia acestuia orașul și puterea, logodnicul din copilărie al Șeherezadei vrea să o recupereze pe aceasta cu orice preț, iar tatăl fetei dorește să o salveze din mâinile monstrului.

Dacă vor reuși cei doi să își trăiască povestea de iubire și să depășească toate obstacolele, să își deschidă unul, altuia ușile ferecate ale sufletelor și să învețe să aibă încredere unul în celălalt, veți afla doar citind cartea. Ceea ce vă și invit să faceți.

  • Personajele

Șeherezada și Khalid, califul din Khorasan, sunt personajele principale ale acestei cărți. Ei sunt doi tineri în formare, îndărătnici și temători, care descoperă viața și iubirea unul alături de celălalt.

O altă poveste de dragoste, care se desfășoară paralel, este cea dintre Jalal, vărul califului și căpitanul gărzilor, și Despina, servitoarea Șeherezadei. Cei doi sunt condamnați, aparent, la o iubire cu final neîmplinit din cauza diferenței de statut social.

Un personaj misterios, care presimt că va avea un rol însemnat până la urmă în povestea sinuoasă a celor doi protagonoști este Magul Musa Zaragoza. El simte că Șeherezada este înzestrată cu anumite puteri de care nici ea nu este conștientă și îi dăruiește un covor fermecat care să o ajute să își găsească drumul atunci când se va rătăci.

Dacă îți plac basmele, iubirile pline de patos, cu suișuri și coborâșuri abrupte și lumea arabă a magiei, a deșertului arid cu beduinii săi înțelepți și de temut, cartea aceasta îți va plăcea la nebunie.

  • Cartea a apărut la Editura Epica.
  • Eu i-am acordat cărții 5 steluțe pe Goodreads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *