Uncategorized

Orașul fiarelor de Isabel Allende

„Odată cu vârsta devii mai umil, Alexander. Cu cât îmbătrânesc, cu atât știu mai puțin. Numai tinerii le știu pe toate.”

Așa ne pregătește Kate Cold, o scriitoare și aventurieră americancă, pentru incursiunea în lumea magică din mijlocul junglei amazoniene pe care urmează să o facem pe parcursul acestui roman alături de echipajul expediției International Geographic. Ne îndeamnă, cu alte cuvinte, adresându-se nepotului său, Alexander, să renunțăm la toate preconcepțiile pe care le-am acumulat, la tot ce credeam că știm doar pentru că, de fapt, ne este teamă și rușine să recunoaștem că nu știm.

Echipajul International Geographic, format din scriitoarea cunoscută Kate Cold, nepotul acesteia, Alexander, ghidul care urma să îi conducă în desișurile junglei și fiica acestuia, Nadia, renumitul antropolog Ludovic Leblanc, doctorița Omayra Torres și doi indieni, pleacă plin de entuziasm, dar și temător în căutarea unor creaturi mistice, asemănătoare lui Yeti, pe care oamenii locului le numesc Fiare.

Alexander, personajul principal al romanului, este un tânăr obișnuit, care trăiește în tihna oferită de viața modernă, alături de familia sa. Un eveniment nefericit, boala mamei sale și nevoia acesteia de a pleca la tratament undeva departe de casă, determină plecarea copiilor la bunici. Surorile băiatului plecă la bunicii materni, în timp ce Alexander ajunge, cu părere de rău, la bunica paternă. Alături de aceasta, Alex trece printr-o călătorie inițiatică, transformându-se din copil în bărbat, într-un luptător onest, curajos și gata să se sacrifice pentru cei dragi, dar și pentru scopuri mărețe.

În junglă se împrietenește cu Nadia, o fetiță care vede dincolo de vălul de iluzie al omului modern și care știe limba băștinașilor. Prietenia lor este una sinceră și puternică și îi unește pe aceștia pe parcursul întregii acțiuni.

Cei doi ajung să facă parte dintr-o aventură greu de crezut, unică, să cunoască Oamenii Ceții, un trib indian nedescoperit de omul alb, să călătorească în muntele magic al Fiarelor și să primească roluri de frunte în lupta acestora cu lumea modernă care nu vrea decât asimilarea lor pentru a pune stăpânire pe pământul plin de bogății al junglei. Descoperindu-și fiecare animanul totemic, copiii ajung să stăpânească însușirile acestora și să salveze Oamenii Ceții de la extincție.

Întreaga carte este, defapt, călătoria celor doi copii către maturitate, este un bildungs roman desăvârșit. Fiind o carte pentru copii, are darul de a-i introduce pe tinerii cititori în lumea magică și plină de mister a cărților lui Isabel Allende.

  • Am oferit cărții 4 steluțe pe Goodreads.
  • Cartea poate fi găsită la editura Humanitas, fiind primul volum din trilogia Aventurile Acvilei și Jaguarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *