„Art nouveau” de Cynthia Orszag
  • Editura: Velvet Story
  • Format: Broșată
  • Număr de pagini: 229
  • Steluțe acordate pe Goodreads: 5

"Art nouveau" este un roman fantastic, cu tușe fin și atent creionate de thriller, mistery, uneori chiar și horror. Ca să nu mai vorbesc despre povestea de iubire, cu un final care a fost o surpriză pentru mine. Cynthia este un autor român cu o scriitură proaspătă, care încearcă fără teamă stiluri diferite și pe care o voi citi în continuare fără ezitare.

Un roman al căutării, al devenirii și al naivității așezate sub lupă

Romanul spune povestea a două personaje cu istorii diferite, ale căror vieți ajung să se intersecteze. Iar această intersectare crează situații atât de interesante și de captivante, încât nu poți lăsa cartea din mână.

Pe de o parte îl avem pe Leon, un francez tânăr și șarmant, obișnuit să seducă femei bogate și să profite de naivitatea lor. Ajuns în sapă de lemn, nu are încotro decât să accepte propunerea bunicului morocănos de a călători în România în căutarea unui tablou misterios. Bineînțeles că această aventură urmează să îi aducă beneficii materiale, așa că se vede nevoit să accepte.

Pe de altă parte o avem pe Zoe, o fată misterioasă și destul de naivă, dornică să întâlnească iubirea adevărată, să găsească prințul din povești care să o salveze. De la ce să o salveze? Aici începe magia și fantasticul poveștii noastre. Zoe este sirenă. Are puteri asupra apei, dar mai ales asupra bărbaților. Cântecul ei lăuntric e capabil să seducă și să distrugă dintr-o clipită. Doar că Zoe e o altfel de sirenă. Ea nu dorește să facă rău, ci să rupă lanțurile pe care această condiție a sa i le strânge de mijloc și nu o lasă să se îndepărteze de apă, să trăiască o viață normală, să fie om. Asta vrea Zoe, să reducă la tăcere sirena, să facă să iasă la iveală femeia.

Când apare Leon, speranța începe să încolțească în pieptul fetei. Crede că el va fi cel care o va putea răscumpăra din mrejele mării, prin sinceritate și iubire. Dar naivitatea ei e fără margini și asta o va costa un preț mult prea mare, echivalând aproape cu viața ei.

Un tablou misterios și o comoară mult prea scump plătită

Tabloul pe care Leon îl caută și pe care îl găsește undeva în adâncul Cazinoului din Constanța nu este un tablou oarecare. Este un tablou care are în prim plan o sirenă, un suflet al mării ce mici măcar după moarte nu poate lăsa bărbații nesinceri nepedepsiți. Odată ce îl privești și cazi în vraja sa, tabloul te va trimite la moarte. E un cântec al sirenelor, un vechi mit care are putere de seducție, de hipnoză și de distrugere. Astfel că acest instrument al destinului cade în mâinile lui Leon cu scopul de a-l ajuta să se schimbe, să renunțe la vechul eu și să îi dea șansa de a alege calea cea dreaptă. Doar el e cel care are puterea să aleagă pe ce cărare să o apuce, de partea cui să fie.

Roman fantastic românesc, o încântare cu trimiteri mitologice

Elementele fantastice ale romanului sunt bine dozate și au la bază un mit străvechi, cel al sirenelor care ademenesc bărbații către pieire. Aici este interpretat într-un mod original de către o autoare care se observă imediat că are studii în psihologie. Personajele ei primesc exact ceea ce merită, dar drumul lor este unul al dezvoltării, al maturizării și al înțelegerii interioare.

Scriitura este una clară, oarecum școlărească, dar care te introduce perfect în atmosfera cărții și nu îți lasă loc de întrebări referitoare la descrieri, atât ale locurilor cât și ale persoanelor. Eu am stat până târziu în noapte să o citesc, nu am putut renunța la ea. Eram prea curioasă să văd cum se va termina acest amalgam de emoții și de spaime. La un moment dat chiar m-am speriat citind, ceea ce spune multe despre potențialul autoarei. Abia aștept să îi citesc și viitoarele cărți. Recomand cartea asta din tot sufletul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *