- Editura: Bookzone
- Format: Broșată
- Număr pagini: 246
"Doar un alt miracol este o carte de citit în perioada sărbătorilor de iarnă și de simțit, de judecat, cu sufletul pregătit și adaptat acestei perioade. Adică nu este o carte pe care să o încadrezi într-un gen literar și căreia să îi faci o analiză. Este o carte care să îți reamintească să crezi în magie. Și care să te readucă în copilărie, perioada în care orice era posibil. Chiar și imposibilul.
Pentru mine, aceasta este prima carte citită de la autoare și îmi pare rău că a fost scrisă sub pseudomin. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să iasă de sub umbrela acestui nume care ne duce cu gândul la romane de dragoste siropoase și să pășească în lumină, pentru a culege laurii unei asemenea scriituri.
"Doar un alt miracol", un titlu crăciunesc
Titlul romanului sugerează faptul că miracolele sunt atât de normale în perioada sărbătorilor de iarnă, încât ceea ce se întâmplă între paginile sale nu este altceva decât încă o înșiruire de fapte incredibile, dar atât de verosimile datorită perioadei în care este plasată acțiunea. Un alt miracol, o altă minune înfăptuită cu ajutorul Spiritului Crăciunului, atâția oameni care așteptau o scânteie ca să aprindă focul etern al fericirii.
O poveste încâlcită cu aromă de copilărie
Povestea noastră are loc în ajunul Crăciunului, dar își are rădăcinile adânc ramificate în trecut. Cândva, un tată a hotărât că nu dorește să rămână alături de femeia iubită, ci vrea să plece în căutarea faimei. Alături de chitara sa, părăsește patul cald și liniștea unei viitoare familii, fără să știe măcar că urmează să aibă o fetiță. Delilah. Un copil inteligent, iubitor, care crede în magie, în Moș Crăciun și în fericire. Dar știe că trebuie să depună un efort susținut pentru ca fericirea să se cuibărească în sufletele lor și să îi facă mama să zâmbească din nou. Iar Delilah își iubește mama și ar face orice pentru fericirea ei. Delilah este o luptătoare!
Într-un alt colț de lume, o mamă se stinge mult prea devreme, lăsând în urma un băiețel dezorientat, îndurerat și care se simte nedreptățit. Și poate că așa și e. Viața l-a lăsat singur, cu un tată mult prea ocupat și care nu știe cum să fie tatăl care ar vrea să fie. Dar Max nu se lasă bătut cu una cu două. Max e un băiețel curajos, în căutarea fericirii.
Viețile celor doi copii se intersectează într-un amalgam de emoții, de zâmbete și lacrimi care îi leagă cu o funie invizibilă și le aduce ceea ce își doresc mai mult de la Moș Crăciun. Poate că asta face povestea atât de specială. Faptul că doi copii ajung să realizeze ceea ce părinții lor și adulții din jur par doar sa intuiască. Și anume că nu darurile materiale te fac fericit. Că liniștea sufletească își trage seva din altceva, ceva de nerostit, dar care se găsește în zâmbete și în priviri călduroase.
Acesta este o poveste despre iubire, despre familii atipice, dar fericite, despre o lume gri pe care sufletele curate o pot colora după bunul lor plac, dacă au speranță.
Un roman cu inspirație din Backman și filmele de Crăciun marca Hallmark
Deși ne dăm seama de la început că autoarea a scris romanul sub influența puternică a stilului lui Frederic Backman, acest lucru nu supără. Pentru că fanii autorului vor întotdeauna mai mult. Iar dacă el nu scrie mai mult, nu putem decât să ne bucurăm de alte povești, scrise parcă din același condei șugubăț, pus pe șotii.
Mi-a plăcut mult acest roman, am crezut din tot sufletul că toate cele petrecute între paginile sale sunt reale, pentru că am ales sa cred. Pentru că să crezi în magie e o alegere. Mi-am început luna cu speranță și cu zâmbete și lacrimi de bucurie. Și abia aștept să citesc și următorul volum.
- Mânată de sentimente și lăsând rațiunea deoparte, i-am acordat, bineînțeles, 5 steluțe pe Goodreads.