- Editura: Bookzone
- Format: Broșată
- Număr pagini: 315
- Traducator: Iulia Dromereschi
"Gallant. Conacul bântuit" este o carte cu o atmosferă încărcată, gotică, cu personaje misterioase și cu un secret întunecat de descoperit. Este romanul perfect pentru aceasta perioadă de toamnă târzie, dar și pentru momentele în care nu vrei o lectură prea încărcată emoțional, prea profundă.
W. E. SCHWAB
Autoarea acestei cărți este una destul de cunoscută în lumea cărților fantasy pentru adolescenți, cunoscând un succes răsunător cu romanul "Viața invizibilă a lui Addie LaRue", best-seller internațional care a fost și una dintre cele mai citite cărți ale anului 2021. Cărțile sale, peste 20 la număr, sunt apreciate de critici și recomandate de cele mai mari publicații din lume, fiind traduse în zeci de limbi și unele dintre ele asteptandu-și rândul pentru ecranizare.
"Stilul captivant și introducerea elementelor horror, inclusiv a unor ilustrații în cerneală care te bântuie, îți dau fiori pe șira spinării". Kirkus Reviews
"GALLANT. CONACUL BÂNTUIT"-UN TITLU MAI MULT DECÂT SUGESTIV
Titlul romanului nu ascunde niciun mister, autoarea ne avertizează încă de la început cu ce fel de atmosferă ne va întâmpina și cititorul este astfel avertizat cu privire la unul dintre cele mai importante elemente ale acțiunii, adică impunătorul Gallant, un conac vechi și misterios care este, mai întâi de toate, bântuit.
UN ROMAN FANTASY CU ATMOSFERĂ GOTICĂ
Încă de la începutul romanului, de când facem cunoștință cu personajul principal, Olivia, ne dăm seama că viața ei nu este una obișnuită, că tot ce o înconjoară își are rădăcinile dincolo de granița realului.
Olivia are paisprezece ani și este orfană. Locuiește într-o casă, Marilance, care are ca scop educarea tinerelor abandonate în scopul transformării lor în slujnice sau soții supuse. Nu poate vorbi, și-a pierdut, spune ea, vocea și se exprimă prin semne, atunci când, rareori, are ceva de spus. Olivia e ca o umbră, se plimbă fără să atragă atenția prin casa mare, atent supravegheată de câteva femei responsabile cu paza fetelor, dar nu și cu bunăstarea lor emoțională.
Știe despre trecutul ei doar că mama sa a abandonat-o pe treptele casei în care își împarte zilele și puținul spatiu cu multe alte fete fără noroc și că mama sa avea probleme psihice. Cel puțin așa bănuiește, citind jurnalul pe care mama i l-a lăsat și în care sunt așternute, pagina după pagină, gânduri incoerente și desene fără sens. Pe ultima pagină, însă, găsește o scrisoare care îi e adresată chiar ei și în care mama sa o avertizează că va fi în siguranță atâta timp cât va sta departe de Gallant. Dar ea nu știe ce este Gallant și nici nu are voie să iasă din casa care îi este ca o temniță.
SCRISOAREA UNCHIULUI ARTHUR, O ÎNTORSĂTURĂ DE SITUAȚIE CARE ÎI SCHIMBĂ VIAȚA OLIVIEI
Singura speranță de a părăsi Marilance este să fie angajată drept slujnică, dar Olivia știe că va fi aleasă cu greu, din cauza deficienței sale de vorbire. Așa că nu mică îi este mirarea atunci când primește o scrisoare de la unchiul său, descoperind că are o familie și că este căutată, dorită. Așa că pleacă spre Gallant, ignorând avertizarea mamei sale.
GALLANT- UN CONAC AL MISTERELOR
La Gallant viața nu este atât de tihnită cum ar putea părea la prima vedere. Conacul e mare, impunător, sălile sale sunt îngrijite și cu mult mai primitoare, mai elegante și mai acasă decât orice a cunoscut Olivia până atunci. Doar că în spatele acestei liniști stau niște mistere care atârnă greu și care îi amenință nu numai bunăstarea, ci și viața. Dar Olivia nu se teme. Nici de spiritele care îl bântuie, pentru că ea a fost mereu în legătură cu această lume a lor, le-a observat umbrele rătăcitoare acolo unde nimeni nu le vedea, nici de ce s-ar putea întâmpla. Se atașează de cei care locuiesc la conac și simte, in sfârșit, că aparține unui loc. Așa că e dispusă sa lupte pentru ce e al său.
OLIVIA, UN PERSONAJ COMPLEX
Olivia este o adolescentă curajoasă, matură pentru vârsta ei. Dar ceea ce o caracterizează cel mai bine este curiozitatea sa. Ea vrea să afle, este însetată de cunoaștere și nu vrea ca nimic să îi rămână ascuns. De la istoria conacului, până la viața și sentimentele părinților săi, toate aceste i se relevă treptat și construiesc, carămida cu cărămidă, baza cărții și a misterului care înconjoară Gallant.
Conacul este așezat la granița între două lumi, lumea reală și cea a umbrelor. O graniță fragilă, care se poate fisura în orice moment. Rolul Oliviei este unul esențial.
Un alt personaj care atrage atenția este vărul Oliviei, Matthew, un tânăr care se luptă de prea mult timp cu fantomele de la Gallant și cu lumea ce stă să se năruie sub privirile sale. Mi-ar fi plăcut ca relația dintre ele și Olivia să fie exploatată mai mult, să pătrundem mai adânc în gândurile lui.
"GALLANT. CONACUL BÂNTUIT", O COMBINAȚIE REUȘITĂ ÎNTRE "LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI" ȘI "CORALINE"
Atmosfera cărții, dar mai ales iubirea neîmplinită și dureroasă dintre părinții Oliviei te duce cu gândul la cartea lui Emily Bronte, "La răscruce de vânturi", iar aventura fetei și lumea în oglindă în care intră și pe care o explorează amintesc de "Coraline". Ceea ce îi oferă originalitate cărții este felul în care autoarea descrie fantomele, monștri difuzi care și-au pierdut din înfățișarea lor umană și care se poartă diferit de fantomele cu care suntem obișnuiți din alte cărți.
Mie cartea mi-a plăcut, m-a făcut să mă deconectez de toate problemele și să mă simt din nou copil. M-am bucurat alături de personaje, m-am întristat odată cu ele și am împărtășit, deasemenea, curiozitatea Oliviei.
- I-am acordat 4 steluțe pe Goodreads.