Citind această trilogie, care trebuie să recunosc că m-a captivat în volumul al doilea, urmând să mă facă să îmi pierd din nou interesul în volumul final, am realizat că nu este cu adevărat o distopie.
Desigur că acțiunea se petrece într-o Americă post-apocaliptică care încearcă să se repună pe picioare după ce o molimă a omorât majoritatea populației de pe planetă. Doar că mi se pare că aceste aspecte au fost, cumva, lăsate într-un con de umbră, neexplicate suficient. Autoarea aduce în prim plan sentimentele, trăirile, zbuciumul personajului principal, Eve, care are parte de o adevărată călătorie inițiatică în drum spre propria ei maturizare.
Anna Carey a fost împachetatoare de cadouri, portretista, bonă, o chelneriță oribilă, vânzătoare de canapele și editor de cărți pentru copii. A absolvit Universitatea din New York și are un MAE în ficțiune la Brooklyn College. În prezent, locuiește în Los Angeles, unde poate fi găsită scriind, citind și referind la cultura pop din anii ’90.
Ne aflăm în America viitorului, după ce un virus agresiv a omorât majoritatea populației planetei. O bună perioadă de timp, magazinele au fost vandalizate, casele au fost prădate în căutare de hrană care nu mai era de găsit pe niciunde și populația a trăit în teamă și dezorientare. Acum, însă, Regele Americii a reușit să organizeze o amplă campanie de refacere și dezvoltare a Noii Americi, care să devină încă odată o putere mondială. Oamenii îl iubesc și îl susțin, doar că bunătatea și dorința lui de a-i ajuta sunt doar aparente. Minciuna este arma lui secretă, poleită meticulos într-o foiță înșelătoare ce trece drept adevăr.
Singura modalitate pe care acesta o crede viabilă pentru a repopula America secătuită de putere și de forță proaspătă de lucru este să închidă fetele fie orfane, fie trimise aici de părinți mult prea săraci, în niște școli care le promit o educație elitistă cu scopul de a ajuta la reclădirea țării. De fapt, după absolvirea acestei școli, ele nu au de ales, își pierd libertatea și sunt folosite pentru a naște prunci ce le vor fi luați de la sân încă de la naștere.
Într-un astfel de loc începe inițierea personajului principal al seriei, Eve. Cumva, ea descoperă crudul adevăr și reușește să fugă, lăsând în urmă 12 ani de obediență, studiu și încredere în sistemul care a promis să o protejeze.
Pe tot parcursul trilogiei, Eve este obligată să se maturizeze rapid și să caute soluții, căci pericolul pare să fie peste tot în jurul ei. În sălbăticie sunt benzi de răzvrătiți care nu se dau în lături să atace, în oraș sunt oamenii regelui, soldați înarmați care sunt duri și neiertători.
Eve întâlnește dragostea, o trăiește, o pierde și trece printr-un amalgam de sentimente care îi macină sufletul și o fac să devină conștientă de sine.
Dragostea este, de fapt, tema principală a acestei serii. Ea este omagiată în toate felurile de autoare, este cea care îi dă lui Eve putere și care o motivează în situații de mare cumpănă spirituală. Povestea de iubire adolescentină, care ne transmite forță, devotament și spirit de sacrificiu este una frumos clădită, care pe mine m-a atras în vraja sa.
Alte personaje de remarcat ale trilogiei sunt Caleb, tânărul rebel, vizionar și capabil de sacrificiu pe care Eve ajunge să îl iubească, dar și Charles, un alt tânăr loial și capabil de noblețe, cu care Eve este obligată să se căsătorească odată ajunsă în Oraș.
Seria a avut, din punctul meu de vedere, și unele puncte slabe. Unul ar fi faptul că seamănă puțin prea mult cu ”Povestea slujitoarei”, numai că mult mai superficial scrisă. Aș fi vrut ca autoarea să intre mai mult în detaliu, să ne dezvăluie mai multe din psihologia personajelor.
- Seria a apărut la editura Leda (imprint al Grupului Editorial Corint)
- Eu i-am oferit 4 steluțe pe Goodreads.