“Soțiile” de Tarryn Fisher

“Soțiile” este un thriller psihologic de la care am avut mari așteptări atunci când am început să îl citesc. Recunosc, începutul, mai exact prima jumătate a cărții, a reușit să mă prindă, să mă facă să mă întreb ce se întâmplă de fapt în viața personajului principal și unde o să ducă până la urmă acțiunea. În momentul în care am reușit oarecum să intuiesc încotro se îndreaptă pașii personajelor, entuziasmul meu a început să piară treptat. Oare de ce unii autori au impresia că se poate rezolva orice mister doar prin simpla atribuire a unei boli psihice unuia dintre personaje?

Joi este căsătorită și își iubește la nebunie soțul. Numai că fericirea ei este umbrită de realitatea dură a vieții pe care a consimțit să o trăiască. Soțul ei mult iubit, Seth, mai are încă două soții. Iar la ea poate ajunge doar joi. Ironic, nu? Joia e ziua în care această soție model își așteaptă soțul îmbrăcată în rochii elegante, cu cina pregătită într-un mod fastuos, gata să îi satisfacă orice dorința. Asta pentru că nu vrea ca el să o considere soția mai puțin importantă, aspirând la titlul de favorită.

În urma unui eveniment nefericit, Joi își pierde capacitatea de a mai avea copii, așa că teama ei cea mai mare este aceea că nu va mai fi utilă soțului său, mai ales că a treia soție este acum însărcinată. Toate aceste emoții, strânse ghem în sufletul ei, o fac să vrea să le cunoască pe celelalte două soții, să vadă cu ochii ei cu cine este nevoită să își împartă bărbatul. Și începe o muncă detectivistică cu care Seth nu este de acord, pentru că în momentul în care au decis să ducă un stil de viață poligam, pactul la care au aderat prevedea clar că celelalte două trebuie să rămână în umbră.

Sentimentele de stres și anxietate cu care se luptă Joi o acaparează total, mai ales că în fața celorlalți ea trăiește viața perfectă, alături de un soț grijuliu, muncitor și atrăgător. Ea nu poate spune nimanui prin ce trece, pentru că ar judeca-o și nu ar întelege-o! Așa că tace și păstrează totul pentru ea.

Și, în mod dezamăgitor, odată cu înaintarea în carte, vine și soluția deloc originală și presupus salvatoare a autoarei. O boală mentală. O problemă de ordin psihologic survenită în urma unei traume majore îl determină pe unul dintre personaje să se poarte diferit, să distorsioneze realitatea, fapt ce îi aduce internarea într-un spital de psihiatrie. Care personaj este cel vizat și ce l-a determinat să ajungă în acest punct, dar mai ales cum reușește să dezlege aceste ițe încurcate ale propriei sale suferințe, nu am să va spun. Dacă sunteți curioși, cartea vă așteaptă!

  • Cartea a apărut la Editura Trei și are 334 de pagini.
  • Eu i-am acordat 3 steluțe pe Goodreads.
Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *