Mr. Pip de Lloyd Jones

„Mr. Pip” este o carte despre puterea pe care o are literatura asupra vieții unui om. Autorul ne demonstrează de-a lungul cărții cât de reală poate deveni pentru cititor lumea despre care citește, câtă importanță poate avea aceasta în dezvoltarea noastră spirituală. Acest roman a fost atât de liric, fiecare pagină a părut că e alcătuită nu din cuvinte, ci din lacrimi și sentimente.

„Poetică, surprinzătoare, te ține cu sufletul la gură… O carte extraordinară.” Isabel Allende

Despre autor


Lloyd Jones este un autor din Noua Zeelandă născut la 23 martie 1955. Romanul său „Mr. Pip” i-a adus acestuia premiul  Commonwealth Writers’ Prize. Deși a câștigat nenumărate premii și a scris și

alte opere, se pare că „Mr. Pip” este cel mai cunoscut roman al său.

Acțiunea romanului

Pe insula tropicală pe care trăiește Matilda, lucrurile nu stau deloc așa cum noi suntem obișnuiți să stea. Oamenii trăiesc izolați, nu au decât foarte puține bunuri, averea lor sunt animalele pe care se bazează ca să supraviețuiască, iar războiul civil îi face pe puținii locuitori ai insulei să trăiască o oroare continuă.

Este, astfel, de înțeles de ce nu există o preocupare reală a adulților în ceea ce privește educația copiilor. Când te lupți să supraviețuiești, când te temi pentru ziua de mâine, cărțile trec pe un loc secund.

Singurul alb de pe insulă, Mr. Watts, este cel care va încerca să le aducă celor mici lumea magică a cărților, o lume imaginară în care aceștia descoperă că pot evada din cotidianul trist și dur de pe insulă. Acesta are o carte pe care le-o va citi copiilor din nou și din nou, „Marile speranțe” de Charles Dickens.

Tot citind și recitind aceeași carte, copii ajung să îi dea acesteia noi valențe, să se considere parte din viața personajelor lui Dickens și să trăiască totul la nivel interior.

Lumea din jurul lor se destramă bucată cu bucată, dar cei mici găsesc ceva pentru care să lupte, își refac împreună clasa în care vor studia, se afundă cu totul în lumea imaginară a cărții.

Din păcate, războiul distruge acest vis frumos și totul capătă valențe terifiante care nu au alt efect asupra cititorului decât un suflet încărcat și mii de întrebări fără răspuns.

Personajele

Ca personaje se remarcă Matilda, cea care este și protagonista acestui roman. Ea este o fetiță dornică de a descoperi noi informații, cu o sete continuă de lectură și cu o inteligență nativă.

Lumea pe care aceasta o descoperă este în opoziție fățișă cu credințele religioase și tradițiile insulei, așa că de aici ia naștere conflictul cu mama sa. Cele două vor descoperi prin prisma întâmplărilor dramatice cauzate de război că atât habotnicia cât și imaginația zburdalnică sunt probleme mult prea mici care nu ar fi trebuit să le îndepărteze una de cealaltă.

Un alt personaj pe care nu ai cum să nu îl îndrăgești este Mr. Watts, ciudatul insulei, singurul alb care a refuzat să plece. Este căsătorit cu o localnică, pe care o tot cară cu un căruț, în timp ce poartă un nas roșu de clovn. Cei de pe insulă nu vor afla niciodată că aceștia au trecut printr-un experiment sfâșietor care i-a condamnat la o viață care nu mai pare fi a lor, iar acum încearcă să refacă din bucăți unul dintre momentele în care au fost fericiți.

Cu toate aceștia, el îi învață pe cei mici ai insulei arta cititului. Îi ajută să îl cunoască și să îl iubească pe Dickens și implicit pe Mr. Pip, personajul principal al „Marilor speranțe”.

„Faptele din carte se bazează pe experiența autorului, care a fost nevoit să consemneze. ca jurnalist, imagini înfiorătoare ale blocadei impuse în 1990 de Papua Noua Guinee unei insule din Pacific.”

„Femeia din oglindă” de Rebecca James
“Devoratoare de păcate” de Megan Campisi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *