”Britt-Marie a fost aici” de Frederik Backman

Britt-Marie este un personaj pe care Backman l-a mai zugravit, fugitiv, și în romanul ”Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”. Pe mine povestea nu m-a prins de la început în mrejele ei, mi s-a parut statică și oarecum repetitivă în primele 100 de pagini. Dar apoi am început să o îndrăgesc tot mai tare pe bătrânica ursuză și arțăgoasă. Așa că restul lecturii a fost foarte plăcută și pe alocuri amuzantă.

Fredrik Backman (n. 2 iunie 1981) este un cronicar, blogger și scriitor suedez. Este autorul romanelor ”Un bărbat pe nume Ove” (2012), ”Bunica mea mi-a zis să-ți spun că îi pare rău” (2013), ”Britt-Marie a fost aici” (2014), ”Scandalul” (2017), ”Noi contra voastră” (2018) și ”Oameni anxioși” (2020). Cărțile sale au fost bestselleruri în țara sa natală și au fost publicate în întreaga lume în mai mult de douăzeci și cinci de limbi.


”Vă place Brahms?”, ne întreabă în titlul unei cărți autoarea Francois Sagan. Eu aș transforma această

întrebare în  place Backman? Pentru mine, acest autor scrie atât de sensibil, personajele și acțiunile romanelor lui sunt atât de ancorate în viața reală a societății actuale, încât a devenit, ușor, ușor, unul dintre autorii mei preferați. Am citit toate romanele sale și nu m-a dezamăgit niciodată. Din fiecare în parte am avut câte ceva de învățat. Și, pe lângă asta, are o scriitură unică, poetică și surprinzătoare, care te vrăjește pur și simplu.

Acțiunea romanului

Britt-Marie este un personaj care face lucruri atipice, supărătoare chiar dacă nu îți lași timp să ajungi să o cunoști. După o dezamăgire în căsnicie, hotărăște să își caute un loc de muncă și să ia viața de la capăt pe cont propriu. Dar cum să găsească un job când nu are nicio calificare și toată viața nu a făcut decât să aibă grijă de casă, de Kent, soțul care a înșelat-o, și de copiii acestuia.

Circumstanțele fac ca ea să ajungă în Borg, un oraș grav afectat de criza financiară, unde toate afacerile locale sunt falimentare și oamenii și-au pierdut speranța. Aici învață Britt-Marie să își exprime sentimentele, să își dea voie să se entuziasmeze și să treacă, măcar puțin de tot, peste prejudecăți.

Britt-Marie este antrenoare și înger păzitor pentru o mână de adolescenți dezrădăcinați, singuri și neînțeleși. Ea îi ajută și prin acest lucru se ajută și pe sine. Se îndrăgostește de oraș, de oamenii care îl însuflețesc, de libertatea proaspăt câștigată.

Dar obiceiurile dobândite într-o viață întreagă sunt greu de lăsat în urmă, iar Britt-Marie are de luat decizii care îi împart lumea ei bine ordonată și curățată cu tone de bicarbonat în mai multe părți asupra cărora începe să piardă controlul. Iar lui Britt-Marie nu-i place să piardă controlul. Nu, deloc.

Borg este un oraș care mi-a amintit mult de Bjornstad, locul unde are loc acțiunea celor două romane ale sale, ”Scandalul” și ”Noi contra voastră”. Peste ambele orașe de la capătul lumii se lasă noapte ca o furtună, apăsătoare și nepăsătoare deopotrivă. Chiar și locuitorii acestor orașe par să aibă aceleași obiceiuri, aceleași reguli nescrise, aceleași principii și aceeași dragoste pentru sport și pentru clubul sportiv local.

Nu are cum să nu îți placă, până la urmă, de Britt-Marie. Și, mai ales, nu ai cum să nu o înțelegi pe deplin.

  • Cartea a apărut la Editura Art în colecția Musai.
  • Eu i-am acordat 4 steluțe pe Goodreads.
Fârtate și nefârtate
Trilogia ”Eve” de Anna Carey

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *